Saturday, May 15, 2010

Hiina? Hiina!

Nüüd on see siis alanud - istun Helsingi lennujaamas ja ootan oma Pekingi lendu, et esmaspäeval koos ~60 teise eurooplasega alustada katsumusterohket Hiina keele ja kultuuri õppimist UIBE's.

Nagu enamus asjadega, algas kõik küllaltki süütult - vahetult enne eelmise aasta lõppu saatis TeetJ meie sisemisse postiloendisse edasi säärase pakkumise; "Euroopa Liidus tegutsevatel ettevõtetel on harukordne võimalus koolitada oma tegevjuhte Hiina ekspertideks Euroopa Komisjoni ja Hiina valitsuse ühisprogrammi kaudu." Leidsin, et võiks ju 10ks kuuks natuke aja maha võtta küll ja tegeleda vahelduse mõttes hoopis millegi muuga kui seni.

Mõeldud-mõeldud ja siis viimasel hetkel ka dokumendid sisse saadetud. Esimene töövõit tuli veebruari alguses, kui selgus, et sain eelvoorust edasi, intervjuudele Frankfurdis. Tööl hakkas Aulis juba ärevaks muutuma - uue meeskonnajuhi otsimise oht hakkas muutuma millekski enamaks, kui lihtsalt üheks paljudest võimalikest tulevikustsenaariumidest. Umbes samal ajal ilmus silmapiirile ka Sven, kes ilmutas huvi tulla meile tööle ja üheks võimalikuks variandiks kujunes siis just meeskonnajuhi roll.

Hoolimata Kauri äkilisest tuulerõugetesse haigestumisest sai märtsi keskel siiski ka Frankfurdis intervjuudel ära käidud. Peale pooleteist nädalat küünte närimist antigi Pekingist lõpuks teada, et olen METP programmi viiendasse ja viimasesse „lendu“ vastu võetud. Selleks ajaks oli ka Aulis juba selle mõttega piisavalt harjuda jõudnud ja õnneks oli Sven nõus rõõmuga minu meeskonnajuhi rolli kandmise enda peale võtma - see lihtsustas minu lahkumist oluliselt.

Viimased poolteist kuud on möödunud lennates - tööl asju Svenile üle andes, kodus pakilisi töid tehes, autot müües, viisapabereid ajades, jne. Kuid nüüdseks on see kõik möödas ja ees ootab hüpe tundmatusse.

Millest see „tundmatu“ siis täpsemalt koosneb?
Esimesed kaks nädalat on programmis Intercultural Training (ICT) - esialgsetest kirjeldustest on mulje jäänud, et see on üks suur team-building üritus, mille käigus eurooplased ja hiinlased õpivad üksteise kultuurilisi iseärasusi tundma. Kõigepealt paar päeva Pekingis; siis rongiga Shanghaisse, külastame EXPOt, kuulame loenguid; siis lennukiga Chongqing'i, seal sõidutatakse meid laevaga mööda Yangtze jõge, olulisemad vaatamisväärsused on "kummituslinn" ja Kolme Kuru Tamm; ja lõpetuseks lendame tagasi Pekingisse.

Kui ICT läbi, siis sõidavad METP programmis osalevad hiinlased Euroopasse ja meie alustame Pekingis igapäevase õppetööga. Üldine päevaplaan koosneb hommikupoolikul 8-15 auditoorsest õppetööst ja peale seda siis iseseisvast tööst.

Õppetöö sisse on õnneks siiski planeeritud ka vaheaegu - esimene vaheaeg on augusti alguses kaks nädalat. Siis tulen nädalaks Eestisse ja tagasi Pekingisse sõidame juba kogu perega.

Heakene küll, aitab kah, varsti tulebki juba lennuki peale kobida. Eks näis, kuidas mul sealtpoolt Suurt Hiina Tulemüüri õnnestub siia blogisse postitada, väidetavalt nad blokivad blogger.com'i täiega (Mainland China service availability). Vast õnnestub siiski VPNi abil see süsteem üle kavaldada.

2 comments:

Madis said...

Kas RSS'i või mingit moodsat värki polegi või ma ei suuda leida? Saadad e-kirja iga postituse lingiga :P

Neeme said...

On ikka, kui sul vähegi mõistlik lehitseja on, siis peaks ta sul näitama, et sellel lehel on ka vooformaadi võimalus.